Heraanleg Dansaertlaan start begin 2019!

Wanneer?

Er is al jaren sprake van maar de heraanleg van de Dansaertlaan komt nu dichter. De aanbestedingsprocedure is achter de rug. Op 6 september is er een eerste bespreking met de aannemer Aswebo (groep Willemen) geweest. Wegens te weinig beschikbare ploegen kan deze pas in februari 2019 starten. Er wordt momenteel aan een gedetailleerde planning gewerkt.

Waarom?

De Dansaertlaan is na de Ninoofsesteenweg de drukste weg van Dilbeek. De weg dateert uit de jaren 50. De betonplaten zijn dringend aan vervanging toe en zien af van het vele verkeer. Fietsers moeten fietsen op een smal en slecht fietspad. Nochtans heeft de weg heel wat potentieel voor woon-werkverkeer, ook voor de fietsers. Tot slot ontbreekt op de meeste plaatsen een voetpad en gebeurt het parkeren kris-kras door elkaar en worden de bermen stuk gereden. Een laatste reden is de verkeersknoop aan de verkeerslichten met de Elzenstraat. Door het ontbreken van een afslagstrook stropt het spitsverkeer enorm op en is er geen doorstroming mogelijk.
Al deze vraagstukken zullen een antwoord krijgen in de nieuwe (her)aanleg.

Hoe?

De Dansaertlaan wordt volledig vernieuwd, “van rooilijn tot rooilijn”. Voetpaden, fietspaden, wegdek, parkeerstroken. Ook de bomen zullen vervangen worden gezien ze niet meer passen in het nieuwe ontwerp. Algemeen wordt volgend inrichtingsprincipe gevolgd: gezien de straat volledig in zone 50 ligt, moeten de fietspaden aanliggend gelegd worden, verhoogd naast de weg, met scheiding van de rijbaan door een gootsteen/borduur van 80 cm. Naast dit fietspad komt een groenstrook tenzij op plaatsen waar parkeerplaatsen nodig zijn. Naast deze groenstrook komt een volwaardig voetpad te liggen. De rijbaan zelf wordt versmald naar 6,10m, voldoende breed voor kruisend busverkeer maar smaller dan vandaag. Dat moet het ‘landingsbaangehalte’ verlagen. Het kruispunt met de Elzenstraat zal afslagstroken hebben en de laan wordt een voorrangsweg, net als de andere hoofdwegen. Dit moet de doorstroming sterk bevorderen en lange files terug dringen.

Dansaertlaan 1Algemeen toekomstig wegbeeld van de nieuwe Dansaertlaan.
Dansaertlaan 2Kruispunt aan de Elzenstraat mét afslagstroken!

Dansaertlaan 3

Ter hoogte van de tramhalte en het op en afrittencomplex verplaatst het fietspad zich naar 1 kant en wordt het een 2-richtingsfietspad.

 

De volledige plannen zijn via volgende linken te raadplegen:

Plannen Dansaertlaan deel 1

Plannen Dansaertlaan deel 2

 

Dit bericht werd geplaatst in Gemeente(raad) Dilbeek. Bookmark de permalink .

21 reacties op Heraanleg Dansaertlaan start begin 2019!

 1. Claeys zegt:

  En steeds meer trafik op de Brusselstraat , waneer enkele richting in Brusselstraat en Dansaertlaan? Naar de Don Bosco school gaan smorgens moet je een masker aan om te kunnen ademen Zo gezond voor onze kinderen !

 2. robert ,masson zegt:

  hopelijk wordt er een einddatum op gelegd om te vermeiden dat er vertraging is

  • stijnq zegt:

   Beste, een einddatum wordt nooit vastgelegd, wel het aantal werkdagen. In dit geval zijn dat er 150. Een aannemer heeft steeds recht op ‘verletdagen’, dagen wanneer het niet mogelijk is om te werken (zwaar regenweer, vrieskou ed). Omwille van die reden is het niet mogelijk een precieze einddatum vast te leggen.

 3. Rudi Timmermans zegt:

  Beste Stijn,
  De files op het kruispunt Elzenlaan/Dansaertlaan worden steeds langer, en zullen deze winter voor nog langere wachttijden zorgen. Zou het niet mogelijk zijn om de verkeerslichten zodanig af te stellen dat elke rijrichting van de Dansaertlaan apart groen licht heeft? Dus als richting RING groen heeft dan heeft richting SAVIO rood en vice versa. Zodoende zal er geen opstopping meer zijn van afslaand verkeer zoals nu het geval is. Ze hebben dit systeem ook in Wemmel toegepast op het kruispunt aan de Kaasmarkt en daar is het fileprobleem opgelost.

  • stijnq zegt:

   Dag Rudi, dank voor de vraag en suggestie. Het kruispunt is inderdaad een knelpunt van jewelste. In de nieuwe aanleg wordt dit aangepakt door twee opstelstroken te voorzien. Het afslaand verkeer zal zo het doorgaand verkeer niet meer hinderen. Het zal daar een pak vlotter gaan. Neem gerust een kijkje op de plannen.

   • Rudi Timmermans zegt:

    Stijn, de nieuwe infrastructuur zal waarschijnlijk het huidige probleem drastisch verminderen, maar…. kan er voor de periode tot aan de werken (toch een vijf-tal maanden) geen oplossing genomen worden door de lichten aan te passen zodat de doorstroom weer wat beter word? Daarnet om 16:15 stond er alweer een file vanaf de Kloosterstraat richting Ring. Telkens kunnen er maar een paar wagens door, frustratie voor al wie daar dagelijks langs moet. Alternerend groen licht zou het probleem nu al misschien kunnen verhelpen.

   • stijnq zegt:

    Dat zou kunnen maar neemt ook tijd in beslag. Het V-plan moet dan aangepast worden en daar hebben we de kennis niet voor in huis. Dan moeten we eerst een analyse laten maken om vervolgens een nieuw plan op te stellen dat dan getest moet worden. Daar gaan al snel een paar maanden over. Er moet dan eigenlijk ook een verkeerslicht met groene pijl bijkomen richting Elzenstraat. Kortom, niet op 1 2 3 gedaan en voor je het weet is het februari… Ik begrijp de frustratie goed maar vrees dat we het nog even gaan moeten uitzweten.

 4. Marcel Berckmans zegt:

  Momenteel wordt er tussen de G.Gezelle str.en rotonde veel wagens geparkeerd,ik zie niet waar deze in de toekomst gaan plaats vinden.

  • stijnq zegt:

   Dat klopt. Er zijn daar wel veel opritten en garages. Parkeermogelijkheden zijn er in de buurt (parking aan Dansaert park) en we overwegen om een blauwe zone in te stellen in de Stationsstraat en Guido Gezellestraat.

 5. GuntherB zegt:

  quote:
  Het V-plan moet dan aangepast worden en daar hebben we de kennis niet voor in huis.
  Waar heeft een schepen van mobiliteit dan kennis van?

  Superplan van de huidige Bodegemstraat/Snikbergstraat werken momenteel! Je moet kilometers omrijden om ergens te geraken nu. Door Dilbeek-city dat zelf nog openligt met putdeksels die je banden openrijten als je niet oplet.

  Al gedacht hieraan voor de Dansaert plannen?

  Zorg eens voor een degelijk opvangplan i.p.v. alles open te laten breken. En we zitten niet in Nederland, daar is plaats genoeg voor autowegen, fietsbanen en voetpaden naast elkaar. Kost weer een fortuin zo op de Dansaertlaan voor niets. Pas de lichten aan het kruispunt met de Elzenstraat aan en probleem opgelost. Daar hoeft geen groene pijl voor bij te komen om de Elzenstraat in te slaan. Je rijdt ofwel rechtdoor ofwel sla je af. Vanuit de tegenovergestelde richting erna hetzelfde.

  Ik bekeek even uw profiel:

  Raadgever van Weyts? Als u niets van mobiliteit kent snap ik dat u in het Weyts kamp zit, die snapt er ook niks van. Fietsen kan, maar dan moet er plaats voor zijn. De winkelrekken worden niet gevuld met behulp van fietsen.

  Trajectcontroles, zones 30 en 50 voor auto’s, smallere rijstroken en minder mobiliteit voor de wagen/vrachtwagen terwijl elektrische fietsen maar wegpiraat mogen spelen en blijkbaar prioritair vervoer worden.

  Denkt u trouwens wel aan de voetgangers? Deze zijn mee de dupe van die fiets-racers.

  En waar mogen we binnenkort nog gaan winkelen en parkeren? De middenstand van Dilbeek zal vast op u stemmen als ze failliet gaan en ook kunnen gaan fietsen binnenkort.

  Hoogachtend,

  een ontevreden burger die over 2 weken zijn keuze aanpast.

  • stijnq zegt:

   Beste, sta me toe te reageren op een aantal zaken. We breken niet alles open voor het plezier wel omdat die wegen tot op de draad versleten zijn. Ook de Dansaertlaan. Ik stel voor dat u met een aantal bewoners gaat praten die uit hun bed geschud worden door de losliggende betonplaten. Het V-plan aan het kruispunt zal sowieso moeten aangepast worden. Dat is een technische ingreep door gespecialiseerd personeel. Als ik uw redenering doortrek, mag je pas schepen van mobiliteit worden als je een V-plan kan aanpassen? Als u er 1 vindt in Vlaanderen, heeft u van mij een pint tegoed.
   We denken verder zeer zeker aan de voetgangers. De afgelopen 6 jaren werden er 24 km voetpaden aangelegd. Ik hoor van de vorige schepen van openbare werken dat zij op 12 jaar 40km hebben gedaan. We zijn dus alvast beter bezig. Toch nog even nadenken vooraleer u uw keuze aanpast 😉

 6. GuntherB zegt:

  Alvast bedankt dat ik door de moderatie raakte en u snel reageert.

  Dat de betonplaten los liggen kan ik wel snappen. Echter ondergaat onze maatschappij een ganse ommekeer met online-leveringen aan huis waarvan niemand wakker ligt. De bewoners op de Dansaertlaan parkeren zelf op de grasbermen terwijl de meesten een oprit hebben. Daar zal pas reactie op komen als de fiets/voetgangerspaden er gaan komen volgens uw plan.

  De super wegentax van … zorgde enkel maar voor meer verkeer op de secundaire wegen door de lagere taxatie.

  Met deze gegevens is het inderdaad niet simpel om een oplossing te vinden maar wel evident om enige logica te volgen. Daar heeft men geen technische ingrepen door gespecialiseerd personeel voor nodig zoals u hierboven vermeldt. En aanhalen dat u 2X meer voetpaden heeft laten aanleggen dan uw voetganger is wel kort door de bocht. De Gosset-laan ligt weer open momenteel, da’s 1.4km minder voetpaden.

  als er ooit eens een schepen, minister of wie-dan-ook zou ageren als een goeie huisvader dan zou er meer gerealiseerd kunnen worden met evenveel of minder geld van de burger.

  Bekijk de Brusselstraat tussen Groot-Bijgaarden en Sint-Ulriks-Kapelle eens. Putten overal en herbeplanting weer recent met onkruid.

  Fouten uit het verleden zou men kunnen corrigeren, wijzen op 2X beter doen dan de vorige is makkelijk. Snoei dan ook eens met de helft in gemeente-personeel dat niet eens 40% rendeert als in de privé-sector. U pleit tenslotte toch voor gespecialiseerd personeel, voeg dan de daad bij het woord.

  Hoogachtend,

  nog steeds een teleurgestelde burger die wel een pint lust.

  • stijnq zegt:

   Wat bedoelt u met “de Gossetlaan ligt weer open”? Voetpaden zijn daardoor toch niet weg? Wat Brusselstraat betreft: daar heeft u gelijk in. Maar werd voor mijn tijd vernieuwd maar weet dat er toen geen geld was om de straat volledig te vernieuwen, ondanks waarschuwingen van de aannemer. Dat zou ik als goede huisvader vandaag niet meer doen. Liever in 1 keer goed dan maar half werk afleveren. Zelfde verhaal trouwens met plein Groot-Bijgaarden…

 7. GuntherB zegt:

  De voetpaden op de Gossetlaan liggen open weer. E-bikers hebben daar geen last van, die zigzaggen wel op de rijweg.

  Dit terzijde hoop ik dat u verkeerslichten voorziet met de afritten van de Ring naar de Dansaertlaan toe. Dat zou de veiligheid en de circulatie verbeteren. Voor dat winkelcentrum op de Dansaert ging dat, dus voor belangrijke afritten heeft men daar toch ook aan gedacht zeker?

  En dan mijn laatste vraag die velen zich stellen:

  Wie bouwt er eigenlijk aan dat kruispunt op de Bodegemstraat en de Snikbergstraat waarvoor de Snikbergstraat maandenlang afgesloten werd en de Bodegemstraat voor de helft. ’t Is te zeggen als er geen vrachtwagens extra bijstonden om het verkeer in de knoop te leggen. Kan dat zo maar eigenlijk?

  We lezen het wel ( of niet).

  • stijnq zegt:

   Het is niet omdat een voetpad tijdelijk open ligt, dat het weg is.
   Lichten aan de op-en afritten op de dansaertlaan gaan er inderdaad komen.
   Bouw snikbergstraat: bouwen op een hoekperceel en dan nog op die plaats is niet evident. Maar we kunnen toch geen vergunning weigeren omdat het hinder met zich meebrengt? Binnenkort komt een einde aan de wegvergunning. Tot slot nog een weetje: om openbaar domein tijdelijk in te nemen moet er betaald worden. Deze bouwheer betaalt dus voor inname openbaar domein. Heeft er dus alle belang bij dat de werken snel vooruit gaan.

 8. Rudi Timmermans zegt:

  Beste Stijn,
  Er zouden plannen zijn om de Turflaan en de Draverslaan te renoveren?
  Kan je daar meer informatie over geven?
  Alvast bedankt,

 9. stijnq zegt:

  Beste Rudi,
  er zijn enkel plannen om de verbinding tussen de Turflaan en de Leliestraat te renoveren. Daar hoort de Turflaan bij. De Draverslaan wordt niet meegenomen in het ontwerp.

  • Rudi Timmermans zegt:

   bedankt Stijn,
   Dus de volledige Turflaan wordt gerenoveerd? Ook het deel dat grenst aan de Heyrbautlaan? Voor de volledigheid stuur ik jou het email verkeer met de dienst Openbare Ruimte.
   Mvg,
   Rudi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s