Heraanleg Dansaertlaan start in najaar!

Wanneer?

Er is al jaren sprake van maar de heraanleg van de Dansaertlaan komt nu dichter. De aanbestedingsprocedure is volop lopende. In de loop van de maand juli zal de aannemer aangeduid kunnen worden. De werken kunnen dan starten in de loop van het najaar, vermoedelijk oktober.

Waarom?

De Dansaertlaan is na de Ninoofsesteenweg de drukste weg van Dilbeek. De weg dateert uit de jaren 50. De betonplaten zijn dringend aan vervanging toe en zien af van het vele verkeer. Fietsers moeten fietsen op een smal en slecht fietspad. Nochtans heeft de weg heel wat potentieel voor woon-werkverkeer, ook voor de fietsers. Tot slot ontbreekt op de meeste plaatsen een voetpad en gebeurt het parkeren kris-kras door elkaar en worden de bermen stuk gereden. Een laatste reden is de verkeersknoop aan de verkeerslichten met de Elzenstraat. Door het ontbreken van een afslagstrook stropt het spitsverkeer enorm op en is er geen doorstroming mogelijk.
Al deze vraagstukken zullen een antwoord krijgen in de nieuwe (her)aanleg.

Hoe?

De Dansaertlaan wordt volledig vernieuwd, “van rooilijn tot rooilijn”. Voetpaden, fietspaden, wegdek, parkeerstroken. Ook de bomen zullen vervangen worden gezien ze niet meer passen in het nieuwe ontwerp. Algemeen wordt volgend inrichtingsprincipe gevolgd: gezien de straat volledig in zone 50 ligt, moeten de fietspaden aanliggend gelegd worden, verhoogd naast de weg, met scheiding van de rijbaan door een gootsteen/borduur van 80 cm. Naast dit fietspad komt een groenstrook tenzij op plaatsen waar parkeerplaatsen nodig zijn. Naast deze groenstrook komt een volwaardig voetpad te liggen. De rijbaan zelf wordt versmald naar 6,10m, voldoende breed voor kruisend busverkeer maar smaller dan vandaag. Dat moet het ‘landingsbaangehalte’ verlagen. Het kruispunt met de Elzenstraat zal afslagstroken hebben en de laan wordt een voorrangsweg, net als de andere hoofdwegen. Dit moet de doorstroming sterk bevorderen en lange files terug dringen.

Dansaertlaan 1Algemeen toekomstig wegbeeld van de nieuwe Dansaertlaan.
Dansaertlaan 2Kruispunt aan de Elzenstraat mét afslagstroken!

Dansaertlaan 3

Ter hoogte van de tramhalte en het op en afrittencomplex verplaatst het fietspad zich naar 1 kant en wordt het een 2-richtingsfietspad.

 

De volledige plannen zijn via volgende linken te raadplegen:

Plannen Dansaertlaan deel 1

Plannen Dansaertlaan deel 2

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s