Grote investeringen in wegen, netheid en mobiliteit!

30-30-30-30

Met de goedkeuring van het meerjarenplan zet Dilbeek volop in op de verdere vernieuwing van het wegennet. De inhaalbeweging kan verder gezet worden.

IMG_0392De gemeente zal de komende jaren maar liefst 30 miljoen euro investeren in de aanleg en vernieuwing van wegen, fietspaden en voetpaden. Concreet gaat het om de (structurele) vernieuwing van 30 km wegen, de aanleg en vernieuwing van 30 km fietspaden en 30 km voetpaden. Voor de fietspaden kunnen we rekenen op 6 miljoen euro subsidies van Vlaanderen en Vlaams-Brabant, bovenop het bedrag van 30 miljoen euro. Deze investeringen zijn noodzakelijk gelet op de nog steeds grote achterstand die Dilbeek heeft op dit vlak. Niet investeren zal de kosten enkel verder doen oplopen.

Focus op dorpskernen, verkeersveilige assen, aanpak slechte wegen en voetpaden

Er zijn vier invalshoeken om deze middelen aan te wenden:

  1. de verdere aanpak van onze dorpskernen,
  2. het verkeersveilig maken van de drukste (en gevaarlijkste) wegen,
  3. de renovatie van slechte wegen en voetpaden en tot slot
  4. het aanleggen van rioleringen in wegen waar er vandaag nog geen liggen.

IMG_8317Na de aanpak van de dorpskernen in Bodegem, Sint-Anna, Pede en Dilbeek focussen we ons komende jaren op de kernen van Sint-Ulriks-Kapelle, Schepdaal, Groot-Bijgaarden en Itterbeek. Voor de eerste drie kernen waarvan sprake zijn plannen in voorbereiding. Ook de slechte straten in het centrum van Dilbeek worden verder aangepakt met als speerpunt de Baron de Vironlaan en de Berchemstraat.

IMG_0271Onze hoofdwegen zijn de ruggengraat van ons verkeersnetwerk. Deze moeten in goede staat zijn maar vooral veilig voor alle weggebruikers. We richten ons de komende jaren op de Bodegemstraat, Ternatstraat, Bosstraat, Elzenstraat, Itterbeeksebaan, Brusselstraat in Kapelle, Stationsstraat, Vlaanderenlaan en Schepdaalstraat. Langs deze wegen worden minstens ook fietspaden aangelegd. Met al deze investeringen zullen er op 10 jaar tijd maar liefst 50 km fietspad bijgekomen zijn! En dit zonder de fietssnelweg langs de spoorlijn mee te tellen, waarvan de werken binnen een aantal jaren zullen opgestart worden.

Ook kleinere wegen in slechte staat of met slechte voetpaden worden gerenoveerd zodat ook hier de achterstand wordt weggewerkt.

Niet enkel aanleg, ook onderhoud

20191004_borstelwagenNieuwe wegen stellen ons in staat makkelijker en goedkoper te onderhouden en het netjes te houden. Maar ook bestaande wegen moeten en zullen beter onderhouden worden. Voorkomen is beter dan genezen en daarom kopen we extra materiaal aan ter waarde van 2 miljoen euro) om alles proper te houden. Extra veegmachines moeten permanent op de baan zijn en mogen vuil geen kans geven. Ook op groenonderhoud wordt extra ingezet.

Mobipunten

Mobipunt-1024-1024x641Investeren in mobiliteit is niet enkel investeren in wegen, fietspaden en voetpaden maar ook in slimme maatregelen zoals deelautosystemen, deelfietsen, fietsstallingen en kluizen op strategische plaatsen zoals dorpskernen en treinstations. In samenwerking met de Vlaamse overheid is het eveneens de bedoeling de parkeerplaatsen aan de 3 treinstations uit te breiden alsook aan de eindhalte van tram 19. Met deze maatregelen moet het overstappen naar openbaar vervoer vergemakkelijkt worden.

Overzicht wegenprojecten komende jaren (2020-2025)

 

Dit bericht werd geplaatst in Gemeente(raad) Dilbeek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s