Voorontwerp Itterbeeksebaan goedgekeurd!

De gemeente Dilbeek werkt al even aan een plan voor een nieuwe en veilige Itterbeeksebaan, dit in samenwerking met de provincie, het Vlaams Gewest en de gemeente Anderlecht. De plannen werden tot tweemaal toe besproken met de bewoners en konden uiteindelijk op algemene goedkeuring rekenen. Net voor de vakantie keurde de Vlaamse overheid de plannen goed, waardoor de gemeente voor de aanleg van de fietspaden een tegemoetkoming van 90% van de gemaakte kosten kan krijgen.

Complex dossier

De Itterbeeksebaan is gelegen op het “bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk“. Daardoor moeten er langs beide kanten van de weg fietspaden liggen van minstens 1,5m, bij voorkeur 1,75m breed. Gezien de drukke bebouwing moeten er ook voetpaden liggen. De parkeerdruk is in bepaalde delen hoog, dus ook dat vraagstuk moet opgelost worden. Tot slot passeren er een aantal drukke buslijnen dus moet ook de wegbreedte aangepast zijn (minimum 6,1 meter). Dit alles binnen een beschikbare breedte van 14m!

Oplossing

Het project is op te delen in 2 zones: de zone van de N8 tot de Dorpstraat en de zone van de Dorpstraat tot de Neerhofstraat.
In de eerste zone is het wegprofiel grotendeels samen te vatten als: een weg van 6,1m, fietspaden van 1,75m langs elke zijde en voetpaden van ongeveer 1,5m.

dwarsprofiel 1

Op een beperkt stuk tussen de Zakstraat en de zijarm van de Itterbeeksebaan zal een parkeerstrook voorzien worden, zoals ook in de tweede zone.
Om het verlies aan parkings in zone 1 op te vangen, worden 15 parkeerplaatsen voorzien in de zijarm van de Itterbeeksebaan ter hoogte van het OCMW en 39 plaatsen op de hoek van de Dorpsstraat en de Itterbeeksebaan.

In de tweede zone tussen de Dorpsstraat en de Neerhofstraat is een parkeerstrook van 2m noodzakelijk. Hiervoor wordt op alles wat beknibbeld: rijweg van 5,8m, fietspaden van 1,5m en voetpaden van minimum 1m.

dwarsprofiel 2

En nu?

Het voorontwerp is klaar dus kan studiebureau Arcadis starten met het uitwerken van het technische luik: technisch ontwerp, meetstaat, bestek, grondanalyses,… Met de nutsmaatschappijen moet afgesproken worden welke nutsleidingen vernieuwd moeten worden. Ook en vooral moet bekeken worden of de rioleringen aan vernieuwing toe zijn. Heel wat voorbereidend werk dus. De eigenlijke werken zullen waarschijnlijk niet starten voor 2021.

De plannen in detail:

Plannen deel 1

Plannen deel 2

Plannen deel 3

Plannen deel 4

Dit bericht werd geplaatst in Gemeente(raad) Dilbeek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s