Op verschillende verbindingswegen verdwijnt binnenkort de algemene voorrang van rechts. Dat besliste de gemeenteraad op 27 januari.
De Brusselstraat, Gossetlaan, Ternatstraat, Bodegemstraat, Itterbeeksebaan, Jan De Trochstraat, Ijsbergstraat en Doylijkstraat worden daardoor voorrangswegen. Dat moet zorgen voor meer verkeersveiligheid, uniformiteit en een duidelijke hiërarchie in het wegennet.
Verkeersveiligheid
De afgelopen vijf jaar deden zich aan de kruispunten 155 ongevallen voor, waarvan 44 met gekwetsten. Veel van deze wegen lijken voor de bestuurder een voorrangsweg te zijn, maar dat is niet zo. Die conflictsituaties kunnen vermeden worden door het invoeren van een voorrangsweg.
Ook voor fietsers is de omschakeling goed nieuws. In principe heeft die altijd voorrang op een fietspad, maar daar houden weinig autobestuurders rekening mee. Zij gaan er van uit dat zij op iedereen voorrang van rechts hebben en brengen daardoor fietsers in gevaar. Met de versnelde aanleg van fietspaden wordt de nood op duidelijkheid dan ook steeds groter.
Duidelijkheid
Het ontbreken van voorrangswegen creëert nog een ander neveneffect. Vooral tijdens de spits zijn nieuwe verbindingswegen ontstaan. Onder andere de Bodegemstraat loopt helemaal vast ’s ochtends door het sluipverkeer op de as Snikbergstraat-Molenbergstraat. Dat sluipverkeer heeft er voorrang op de bestuurders die op de Bodegemstraat rijden, waardoor die laatste feitelijk geen verbindingsweg meer is. Die andere straten zijn bovendien niet voorzien op de hoeveelheid verkeer die ze te slikken krijgen, vooral niet voor de zwakke weggebruiker.
Uniformiteit
De versnippering die er vandaag is, met heel wat uitzonderingen op de algemene voorrangsregel zorgt voor verwarring. Een straat die duidelijk leesbaar is als voorrangsweg zorgt voor veiliger verkeer.
Controle
Natuurlijk bestaat het risico dat bestuurders sneller zullen gaan rijden omwille van de voorrang. De gemeente engageert zich dan ook om dat van nabij op te volgen. Als dat zou blijken zullen extra controles worden uitgevoerd en/of wordt de infrastructuur aangepast om de snelheid te remmen, zoals dat nu al gebeurd waar nodig.
Maatregel in Dilbeek weekt nationaal debat los
Ring TV brengt duidelijke de noodzaak van de maatregel in beeld: http://www.ringtv.be/nieuws/algemene-voorrang-van-rechts-verdwijnt-dilbeek
VTM Nieuws: http://nieuws.vtm.be/binnenland/126070-gemeenten-schrappen-voorrang-van-rechts
De Standaard: http://www.standaard.be/cnt/dmf20150128_01499368
De Volkskrant (NL): http://www.volkskrant.nl/buitenland/belgie-ontdekt-dat-voorrang-van-rechts-niet-altijd-wenselijk-is~a3841371/
Prima om de voorrang op de doorgaande routes binnen Dilsbeek te gaan regelen.
In Nederland is dat vanaf eind jaren ’90 structureel ingevoerd. Op basis van wegcategorisering zijn eerst de verkeersaders en de verblijfsgebieden binnen elke gemeente en provincie gedefinieerd. Verkeersaders zijn wegen waar binnen de bebouwde kom 50 of 70 km/uur geldt en heten in NL ‘gebiedsontsluitingswegen’; de verblijfsgebieden zijn erven of 30-km/uur zones en heten ‘erftoegangswegen’. De afspraak die o.a. in 1997 op nationaal niveau (tussen alle wegbeheerders / “Duurzaam Veilig Verkeer”) is gemaakt is dat op gebiedsontsluitingswegen de voorrang expliciet wordt geregeld waarbij aan verkeer op die gebiedsontsluitingswegen voorrang verleend moet worden. In enkele jaren tijd is de afspraak ‘op straat’ geëffectueerd en is op alle kruispunten binnen de bebouwde kom de voorrang met borden (of uitritconstructie) geregeld. De veiligheid is sindsdien met sprongen verbeterd.
Meer info over verkeersveiligheid in NL: http://www.swov.nl/NL/Research/factsheets.htm
Onderzoek naar kruispuntveiligheid in NL: https://www.swov.nl/rapport/R-2014-21.pdf
Vriendelijke groet,
Dirk de Baan
Leading Professional Traffic Safety & Road Design
Royal HaskoningDHV
Dank voor de extra info, Dirk!